01
01
Elektroinštalacije v novogradnjah
02
02
Vzdrževanje in adaptacije električnih napeljav
03
03
Izvedba računalniških mrež
04
04
Varnostna zasilna razsvetljava

Varčne žarnice

Print

V EU bodo varčne žarnice povsem nadomestile klasične žarnice.

S 1. septembrom 2009 v trgovinah v EU ni več dovoljena prodaja navadnih žarnic z močjo 100 vatov ali več. 1. septembra 2010 se je nadaljeval proces postopnega umikanja energetsko neučinkovitih žarnic iz prodaje, saj so bile iz prodaje umaknjene 75W žarnice z žarilno nitko.Trgovine po tem datum lahko prodajajo le še žarnice, ki jih imajo na zalogi.

Zaradi varčevanja z energijo in boja proti podnebnim spremembam bo prepoved leta 2012 zajela tudi žarnice z manjšo močjo. S trga se umikajo tudi žarnice z motnim steklom in visokoenergijske halogenske žarnice. Gospodinjstva bodo še vedno lahko izbirala med najbolj učinkovitimi varčnimi ali LED žarnicami, ki omogočajo energetski prihranek v višini do 80 %, in še vedno učinkovitimi halogenskimi žarnicami, ki po kakovosti svetlobe povsem ustrezajo navadnim žarnicam in omogočajo prihranek v višini med 25 in 50 odstotkov.

Trenutno so najvarčnejše žarnice na evropskem trgu fluorescentne žarnice, saj porabijo od 65 do 80 % manj energije kot klasične žarnice. Vendar jih mnogi potrošniki neradi kupujejo zaradi višje cene, morebitnega učinka na zdravje in izgleda. Fluorescentne žarnice stanejo več ob nakupu, vendar so dolgoročno cenejše, ker porabijo manj energije in trajajo dlje. Po oceni EU naj bi gospodinjstva z uporabo varčnih žarnic na leto privarčevala vsaj 50 € stroškov za elektriko. S temi ukrepi bomo do leta 2020 privarčevali energijo, ki bi zadoščala za 23 milijonov gospodinjstev na leto, kar je približno poraba električne energije v Belgiji. Emisije ogljikovega dioksida se bodo zmanjšale za 32 milijonov ton na leto oziroma približno eno desetino svetovnih emisij toplogrednih plinov na leto. Klasične žarnice z žarilno nitko, ki so se pojavile na trgu pred 130 leti, pretvorijo v svetlobno energijo samo 5 % energije, preostanek pa v toplotno energijo. So veliko manj učinkovite od novih žarnic, na primer kompaktnih fluorescentnih in nizkoenergijskih halogenskih žarnic ali novih proizvodov, kot so svetlobne diode.

Best webhosting site hostgator coupon and online poker on party poker

Elektroinštalacije BK Boris Krstič s.p. 

Copyright 2011 Varčne žarnice.
Joomla Templates by Wordpress themes free